یکی از مهم ترین اجزای آسانسور، ریلآسانسور می باشد. ریل آسانسور، مسیری که کابین آسانسور و وزنه تعادل روی آن حرکت می کند را مشخص می کند. ریلآسانسور از فولاد سخت تشکیل شده است. طول ریل های آسانسور معمولا 5 متر است. ریل های آسانسور داری جنسی فلزی با مقطع T شکل هستند.
یکی از مهم ترین وظایفی که می توانیم برای ریل های آسانسور بر شماریم، هدایت کابین است. کاربرد های ریل آسانسور در زمان ترمز اضطراری کابین بیشتر قابل رؤیت هستند که کابین را تحت کنترل خود در آورده و تمامی وزن و متعلقات این دستگاه را متحمل می گردد. این قطعه ارتعاشات افقی را به کمترین حد خود رسانده و در مقابل نیرو های خارج ازمرکز که موجب نوسانات کابین می شوند، کاملا مقاوم و مستحکم است. علاوه بر تمام این ها در زمان پاراشوت نیز موجب متوقف کردن آسانسور می گردد.
انواع ریل های آسانسور به تعداد زیادی تقسیم می شوند. در زیر، چند نوع رایج ریلآسانسور را بررسی می کنیم:
این نوع ریل برای آسانسور های شهری و بزرگ استفاده می شود. این ریل ها دارای قسمت های معمولا U شکل هستند که برای افزایش استحکام و پایداری قابلیت تقویت دارند.
در این نوع ریل راهنما سیم های آسانسور به صورت پیچشی قرار می گیرند. این ریل ها برای آسانسور های باربری کوچک و متوسط استفاده می شوند.
در این نوع ریل آسانسور به جای سیم های فلزی، تسمه های نایلونی یا فیبری برای حرکت آسانسور استفاده می شود. این ریل ها برای آسانسورهای کوچک و خانگی مناسب هستند.
در آسانسور های هیدرولیکی، از ریلآسانسور هیدرولیک استفاده می شود. این ریل ها از لوله های فلزی تشکیل شده اند که با استفاده از روغن هیدرولیک آسانسور را به بالا و پایین حرکت می دهند.
در آسانسور های خطی، از ریلآسانسور خطی استفاده می شود که شامل قسمت های متحرک و ثابت می شود. این ریل ها برای آسانسورهای عمودی و افقی استفاده می شوند.
از آن جایی که ریل های آسانسور به صورت شاخه های 5 متری تولید می شود پس باید با پیچ و مهره شدن شاخه های ریلآسانسور به یکدیگر، مسیر حرکت یکپارچه را برای کابین به همراه وزنه ی تعادل در چاه آسانسور ایجاد کند. جهت جلوگیری از به وجود آمدن انحراف در طول مسیر ریل، از شابلون های ریلی استفاده می کنند. به منظور حرکت نرم و کمصدای کابین روی ریلآسانسور، ضروری است تا سطح ریل همواره روغن کاری شده باشد.
به همین دلیل است که در بالای کابین آسانسور روغندانی تعبیه شده که این وظیفه را بر عهده دارد. روغن استفاده شده به این منظور، باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد و در زمان بازدید برای سرویس ها باید میزان روغن را چک کنید تا در صورت کم شدن، مخزن آن شارژ شود. برای اینکه کابین و وزنهی تعادل بر روی ریل بلغزد، از کفشک ها استفاده می کنند که در دو نوع اصطکاکی و لغزشی تولید و ساخته می شوند.
برای ساخت ریل های آسانسور از فولاد استفاده می شود. هنگام تولید برای شکل دهی فولاد به صورت حرف انگلیسی T می توان از دو روش نورد سرد یا گرم استفاده کرد. درفرآیند نورد گرم، شکل دهی فولاد در دمای بالاتر از 900 درجه سلسیوس صورت می گیرد و فولاد به نقطه ذوب نزدیک می شود.
در نتیجه انعطاف پذیری آن بیشتر شده و به راحتی می توان آن را شکل دهی کرد. اما در فرآیند نورد سرد، شمش فولاد در دمای محیط شکل دهی می شود.
تولید ریل راهنما با نورد سرد نیاز به زمان و پرداخت کاری بیشتری دارد. ولی در عین حال از نظر ابعادی، محصول نهایی با دقت بالاتری تولید می شود. علاوه بر آن سختی سطحی ریل های نورد سرد نسبت به سایر ریل ها بیشتر است. در نتیجه اصطکاک بین کابین و ریل نورد سرد، باعث خوردگی کمتری می شود و عمر این ریل ها بیشتر خواهد بود. به همیندلیل ریل های تولید شده به روش نورد سرد از قیمت بالاتری برخوردار هستند.
ساخت و تولید ریل های آسانسور از استاندارد بین المللی ISO 7465 پیروی می نماید. بر اساس این استاندارد، تولید ریلآسانسور با روش های کشش سرد و ماشین کاری صورت می پذیرد. همچنین در ساخت این نوع ریل های آسانسور باید حداقل مقاومت فولادی برابر با 370 نیوتن بر میلی متر مربع و حداکثر آن برابر با 520 نیوتن بر میلی متر مربع باشد. طبق این استاندارد، ریل های آسانسور را با پسوند های زیر معرفی می شوند:
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه صنعتی غدیر در تماس باشید.