همانطور که می دانید هر سال قطع برق طی روزهای گرم سال، علاوه بر محبوس شدن شهروندان در آسانسور حوادث دیگری را نیز در پی خواهد داشت. درواقع نمودار عملیات های انجام شده آتش نشان ها در چهار ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ نشان از این موضوع دارد که قطعی مکرر برق شهر باعث بالا رفتن عملیات نجات محبوس شدگان در آسانسور شده است به نحوی که این میزان از ۳۳ مورد در فروردین ماه سال 1400 به ۱۳۶ مورد رسیده بود؛ و البته این در حالی است که افراد با نصب برد نجات اضطراری بر روی آسانسور منازل و محل کار خود می توانند از محبوس شدن افراد و نیاز به کمک گیری از آتش نشانی جلوگیری نمایند.
به گفته یکی از مسئولین آتش نشانی در برخی موارد قطع و وصل برق و ورود فشار مضاعف بالاخص بر روی تجهیزات غیراستاندارد و یا کابل های برق فرسوده، موجب اتصال و آتشسوزی تجهیزات برقی می شود و در این صورت شاهد حوادث تلخی نظیر آتشسوزی منازل مسکونی خواهیم بود که می توان گفت اکثراً به دلیل اینگونه مشکلات ایجاد خواهند شد.
سرویس و نگهداری به موقع:
یکی از عواملی که از فرسودگی آسانسور پیشگیری و در صورت ایجاد فرسودگی، اقدام به جاگزینی به موقع قطعات میکند استفاده از خدمات سرویس و نگهداری آسانسور است که با استفاده از این خدمات، آسانسور شما به صورت ماهانه و مستمر توسط سرویسکاران ماهر بازبینی و کترل می شود تا در صورت نیاز، قطعات تعمیر یا جایگزین شوند و از خرابی و آسیب رسیدن به دیگر قطعات آسانسور جلوگیری شود.
در زمان قطعی برق بهتر است در کابین آسانسور بمانیم یا از آن خارج شویم؟
کابین آسانسور ایمن ترین مکان برای افراد در زمان بروز حوادث است. اما بعضی اوقات لازم است تا از آن خارج شویم. در شرایطی که در کابین آسانسور تنها هستید، به تنهایی اقدامی برای خروج از کابین آسانسور نکنید. به خاطر بسپارید تا زمان حضور پیدا کردن امدادگران در داخل کابین بمانید.
گاهی در کابین آسانسور احتمال خفگی ناشی از تنفس دود ها و گاز هایی سمی وجود دارد. آن گاه شما نیاز به خروج از کابین را دارید. در زمان هایی که احتمال آتش سوزی وجود دارد، نیاز است از کابین خارج شوید، در غیر این صورت، آسانسور کابین امن ترین مکان است.
آسانسور ضد آتش:
برخی از شرایط این آسانسورها عبارتند از:
- در این نوع آسانسور ها کابل تغذیه برق آسانسور باید مستقل از دیگر اجزای ساختمان باشد
- به همین دلیل در اثر آتش سوزی اگر برق ساختمان اتصالی کند نباید موجب قطعی برق آسانسور شود
- البته سیستم برق آسانسور باید همیشه متصل و فعال باشد.
- حیوانات و انسان ها نباید بتوانند از داخل داکت وارد چاه آسانسور شوند.
- چاه آسانسور به عنوان یک کانال هوایی عمل می کند.
- برای این که از نفوذ آتش و دود به درون چاه آسانسور جلوگیری شود، راه رو طبقه ها باید مجهز به در های ضد آتش شوند.
- در صورتی که دیوار های چاه آسانسور، از نظر مقاومت به آتش درجه بندی شده باشند، باید درب های لولایی همان درجه و درب های اتوماتیک حداقل نصف آن درجه بندی را داشته باشند.
- انبار کردن و گذاشتن هر گونه موادی که قابل اشتعال یا غیر قابل اشتعال باشد، در چاه، موتور خانه و چاله ممنوع است.
- وجود وسایل اطفاء حریق مخصوص خاموش کردن آتش تجهیزات آسانسور ها، در موتورخانه ها الزامی است.
- در طبقه همکف و یا در پایین ترین نقطه، داکت هوایی منحصر به فردی برای چاه آسانسور نصب می شود تا در زمان بروز حادثه آتش سوزی و نفوذ دود به چاه، هوای تازه از داکت مورد نظر وارد شود.
نکات ایمنی استفاده از آسانسور در هنگام آتش سوزی و بروز حوادث:
در هنگامی که ساختمانی دچار حادثه آتش سوزی می شود، در تمام و یا قسمتی از ساختمان دچار مشکلات تخلیه خصوصا برای سالمندان و بیماران می شویم. در بعضی از ساختمان های مدرن، با فعال شدن سیستم تشخیص دود یا آتش، کابین به طبقه همکف هدایت شده و متوقف می شود و فقط با کنترل آتش نشان به کار ادامه می دهد. به همین دلیل، در اغلب حوادث آتش سوزی ساختمان ها، آسانسور ها می توانند نقش مهم و حیاتی در تخلیه کردن افراد و نجات آن ها داشته باشند.
گفتنی است اگر در هنگام احداث آسانسور ها، نکات ایمنی را رعایت کنید، ایمنی آسانسور ها در هنگام آتش سوزی و یا هر حادثه دیگری فراهم می شود. رعایت نکات ایمنی مسائلی مانند: استفاده از مصالح مقاوم در برابر آتش و حرارت برای جلوگیری از نفوذ دود و حرارت و گاز های سمی به داخل چاه و کابین آسانسور و انتقال آن به دیگر طبقات ساختمان و … می باشد.
ابتدا بهتر است نکات ایمنی کلی را هنگام بروز هر نوع حادثه، بررسی کنیم. اگر آسانسوری که در آن حضور دارید دچار حادثه شود، برای حفظ جان خود و افرادی که با شما در کابین قرار دارند، باید موارد زیر را رعایت کنید.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.