در کلیه ها آسانسور ها درب های تعبیه شده از دو جهت ایمنی و تزئینی بسیار اهمیت داشته و دارای طراحی های خاصی می باشند. نصابان در هنگام نصب انواع درب آسانسور ها همانند دیگر قطعات آسانسور دقت بسیار زیادی به خرج می دهند زیرا در صورت بروز هرگونه بی دقتی و کوتاهی، خسارات جبران ناپذیری به افراد وارد خواهد شد.
این درب ها همان درب هایی می باشند که در محل ورودی طبقات به کابین تعبیه می شوند. چگونگی انتخاب نوع و اندازه بازشوی درب طبقات با توجه به طراحی آسانسور و متناسب با نوع کاربری و مطابق با استاندارد ها صورت می گیرد.
به منظور مشخص نمودن درب کابین آسانسور، قبل از هر چیز لازم است که تعداد ورودی و خروجی آسانسور را بدانیم. در ساختمان های نرمال و عادی معمولا تنها یک درب داریم. همان دری که با آسانسور حرکت کرده و در هنگام ایست کامل آسانسور، باز می شود. علت وجود این درب، جدا نمودن کابین آسانسور از محیط متحرک پیرامون آن می باشد زیرا این درب به حفاظت از جان مسافران در مقابل خطرات احتمالی کمک می کند. نکته مهم در مورد درب کابین این است که به هیچ عنوان از درب لولایی برای آن استفاده نمی شود.
در آسانسور های تمام اتوماتیک درب های کابین و طبقات همه از نوع اتوماتیک می باشد.
در صورتی که درب طبقات آسانسور از نوع دستی و درب کابین از نوع اتوماتیک باشد آسانسور در دسته نیمه اتوماتیک قرار می گیرد.
اگر درب طبقات آسانسور از نوع لولایی باشد ولی فاقد درب داخل کابین باشد درب آن از نوع دستی می باشد. این آسانسور ها استاندارد نمی باشند و استفاده از آن بسیار خطرناک می باشد. اگر درب آسانسور منزل شما از نوع دستی می باشد بهتر است هرچه سریعتر برای نصب درب کابین اقدام فرمایید.
درب های آسانسور را از لحاظ نوع و سبک باز و بسته شدن به 4 دسته کلی تقسیم بندی می نمایند:
قدیمی ترین نوع از درب های آسانسور درب لولایی می باشد که به منظور استفاده در آسانسور های کوچک با فضای کم، به کار گرفته می شوند زیرا این درب ها نیازی به عرض زیاد جهت کار کردن صحیح، ندارند. اصولا درب های لولایی را در عرض های ۷۰،۸۰ و ۹۰ سانتی متری طراحی می کنند. اما از ایرادات این درب ها می توان مسدود شدن مسیر راهرو در زمان باز شدن درب طبقه و سخت باز شدن درب طبقه برای افراد معلول و کودکان و سالمندان و همچنین طولانی بودن زمان باز و بسته شدن درب آسانسور اشاره کرد؛ از این نوع درب تنها برای درب طبقه استفاده میشود.
این نوع درب ها بیشتر در آسانسور های باربری دیده می شوند. کارکرد آن ها به این شکل است که درب در راستای عمودی از پایین باز و به سمت بالا رفته و جمع میشود. در زمان بسته شدن نیز در راستای عمود پایین آمده و موجب بسته شدن درب آسانسور می شود. نیروی تامین انرژی این درب ها می تواند از نوع مکانیکی (دستی) یا از نوع الکترومکانیکی (موتور) باشد.
درب های کپسولی تنها از یک سمت باز یا بسته می شوند. سه قابT بالای این نوع درب ها نصب می شود که در هنگام باز و بسته شدن، بصورت کشویی بر روی یکدیگر قرار می گیرند. از مزایای این نوع درب ها سرعت بالاتر نسبت به درب های لولایی می باشد.
درب های سنترال از دو لنگه مجزا تشکیل شدهاند. هنگام بسته شدن، این لنگه ها بصورت مماس کنار هم قرار می گیرند. در زمان باز شدن نیز به صورت کشویی به طرف سمت و چپ حرکت میکنند و باعث باز شدن درب از قسمت میانی می شوند. مزیت این درب ها سرعت بالای عملکرد و باز و بسته شدن است. عیب این نوع درب ها عدم کارکرد صحیح به هنگام خطا و یا کار نکردن چشمی درب آسانسور است.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در ارتباط باشید.