هر آسانسور متشکل از اجزای مختلف و سنسور های متنوعی است که موجب تامین ایمنی آن خواهند شد. یکی از مهم ترین سنسور ها، سنسور ورود و خروج می باشد که در تمامی آسانسور ها تعبیه شده و موجب جلوگیری از آسیب رسیدن به مسافران می گردد و به آن فتوسل یا چشم الکترونیکی و یا چشمی آسانسور می گویند.
وظیفه این سنسور، تشخیص هر نوع مانع همچون انسان و یا اجسام است. به این معنا که زمانی که سنسور اشیاء متحرک کوچک و بزرگ مانند موتور، اجسام و یا افراد را شناسایی کند، مانع از بسته شدن درب آسانسور می گردد. این تجهیز مهم، با جلوگیری از بسته شدن درب آسانسور به حفظ ایمنی افراد کمک می کند. سنسور ها در تمامی آسانسور ها وجود داشته و یکی از مهم ترین اجزای آسانسور ها به حساب می آیند.
فتوسل چشمی آسانسور یا نقطه ای در قسمت کناری درب آسانسور قرار می گیرد. این سنسور ها سیگنال را به شکل یک نقطه به گیرنده ارسال کرده و از همین رو است که به آن ها نقطه ای گفته می شود. محل نصب این فتوسل ها در ارتفاع 50 تا 70 سانتی متر از سطح زمین در نظر گرفته می شود.
این قطعات تنها یک نقطه خاص را پشتیبانی می کنند. معمولا این بخش از وسط تا پایین آسانسور است. قیمت این فتوسل ها پایین تر از نوع دیگرشان است. داشتن قیمت بیشتر به معنای این است که قطعات به کار رفته در این بخش کمتر بوده و به همین دلیل تولید آن هزینه کم تری بر می دارد، به همین منوال هنگام فروش فتوسل آسانسور نیز این هزینه پایین تر خواهد بود. بهتر است با توجه به نیاز خود و کارکردی که برای آن در نظر دارید، دست به انتخاب بزنید. پیش از خرید ابتدا با بک متخصص صحبت کنید تا شما را در این مورد راهنمایی کند.
از اجزاء این نوع فتوسل می توان به منبع تغذیه، سیم، مدار فتوسل آسانسور، لیزر و قطعاتی که برای فرستادن یک سیگنال از سمت فرستنده یک طرفه درب آسانسور به سمت دیگر آن لازم هستند، اشاره کرد.
وظیفه و روش کار فتوسل پرده ای همچون فتوسل نقطه ای می باشد با این تفاوت که تعداد زیادی مسیر نوری در عرض درب ایجاد می شود، در نتیجه دقت کنترل افزایش می یابد. محل نصب این وسیله بین لته های درب و بدنه کابین است پس باید دارای قطری حداکثر تا ۸ میلی متر باشد. این وسیله در دو مدل متحرک و ثابت ساخته میشود که مدل ثابت آن متداول تر است. به دلیل تعدد فرستنده و گیرنده، امکان خرابی آن ها افزایش می یابد که می تواند بر روی عملکرد آسانسور تاثیر بگذارد؛ برای رفع این مشکل به کمک تله های نرم افزاری، فرستنده و گیرنده معیوب شناسایی شده، به طور اتوماتیک از مدار خارج میگردد. البته قیمت فتوسل پردهای بیشتر میباشد.
تعداد نقاط تحت پوشش، نخستین وجه تمایز فتوسل های چشمی و پرده ای است. با توجه به اینکه فتوسل پرده ای تعداد سنسور های بیشتری دارد، دقت بالاتری نیز داشته و امنیت و ایمنی آن بیشتر است.
دومین اختلاف آن ها، تعداد سنسور ها و گیرنده های استفاده شده در فتوسل است. از آن جا که تعداد این قطعات در فتوسل پرده ای بیشتر است، امکان خراب شدن نیز افزایش می یابد. بهتر است با سرویس به موقع از خراب شدن و هزینه های زیاد جلوگیری کنید.
همانطور که در قبل گفته شد، باتوجه به اینکه تعداد قطعات به کار گرفته شده در فتوسل نقطه ای کمتر هستند، ساختار فتوسل نقطه ای ارزان تر از فتوسل پرده ای تمام می شود و این نکته باعث ارزان تر بودن فتوسل های نقطه ای می شود.
برای دریافت مشاوره بیتشر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.