پله برقی ها راه پله های متحرکی هستند که برای حمل و نقل افراد به بالا و پایین و در یک ارتفاع عمودی استفاده می شوند. پیدایش و طراحی پله برقی هایی که امروزه برای عموم مورد استفاده قرار می گیرند را به فردی با نام چالرز دی سیبرگ که از کارمندان شرکت آسانسور اوتیس بود، نسبت می دهند. معمولا پله برقی ها درمکان هایی که امکان نصب آسانسور وجود ندارد، نصب می شوند. از پله برقی بیشتر در مکان های عمومی استفاده می شود. مثل فرودگاه، مراکز تجاری، مراکز حمل و نقل، ساختمان های عمومی و مراکز خرید که رفت و امد افراد در آن ها زیاد است.
در واقع یکی از مزایای مهم پله برقی این است که می تواند در حجم زیادی، افراد را جا به جا کند. البته حجم جا به جایی ها به توان موتور پله برقی بستگی دارد. از دیگر مزایای پله برقی این است که می توان آن را در محل همان پله های معمولی نصب کرد. پله برقی ها معمولا هیچ زمان انتظاری ندارند، مگر وقتی که ترافیک جمعیتی بسیار سنگین باشد. همچنین می شود از پله برقی با توان موتور بالا برای هدایت مردم به خروجی های اصلی و مکان های خاص مورد نظر کارفرما، استفاده کرد. برخی از انواع پله برقی های سرپوشیده، برای فضای آزاد هم قابل استفاده هستند.
تمامی تجهیزات صنعتی از اجزای مختلفی برخوردار هستند، موتور پله برقی نیز از این قاعده مستثنی نیست و از قطعات مختلفی تشکیل شده است، که در ادامه به اختصار آن ها را توضیح می دهیم.
موتور پله برقی باید نیروی الکتریکی را به نیروی مکانیکی تبدیل کند، تا از طریق این نیرو و به کمک چرخ دنده ها و زنجیر استپ چین، پله برقی شروع به کار کند. گیربکس، جعبهای است که از چندین دنده تشکیل شده و قدرت ایجاد شده را منتقل می کند.
موتور پله برقی می تواند دارای چرخ دنده ساده یا سیاره ای باشد، اگر چرخ دنده ساده در موتور پله برقی استفاده شده باشد، روند حرکتی پله برقی توسط زنجیر صورت می گیرد.
برای منتقل کردن نیروی حرکتی گیربکس، چرخ دنده خورشیدی بهترین انتخاب است.
موتور پله برقی مدل ها و ظرفیت های متنوعی دارد. این موتور معمولا کوپل شده با گیربکس است و نیروی الکتریکی را به نیروی مکانیکی تبدیل کرده و توسط زنجیر پله برقی و به کمک چرخ دنده ای بزرگ به استپ چین پله برقی منتقل می نماید. به طور کلی موتور پله برقی ها را با توجه به مواردی مانند طول پله برقی، ارتفاع و عرض آن محاسبه و انتخاب می کنند. پله هایی با عرض کمتر و طول مسیر پایین به موتور ۵.۵ کیلوات نیاز دارند. هرچه عرض و ظرفیت پله بیشتر شود، موتور ها به ۷.۵ یا ۸ کیلووات تغییر می کنند. در نهایت پله برقی های سنگین و بزرگ نیز از موتور هایی با توان ۱۱ کیلوات استفاده می کنند.
معمولا پله برقی در ساختمان های مسکونی و اداری نصب نمی گردد، و در این اماکن به دلیل اینکه میزان تردد معمولی است از آسانسور استفاده می گردد. اما در فروشگاه ها، مراکز تجاری، ترمینال های مسافربری، فرودگاه و غیره، که از حجم ترافیک رفت و آمدی بسیار بالایی برخوردار هستند، پله برقی نصب و راه اندازی می گردد. به همین دلیل موتورهای پلهبرقی باید بسیار خاص و با کیفیت باشد.
یعنی توان و تحمل وزن تعداد نفراتی که از پله برقی استفاده می کنند را داشته،و در کنار آن حرکتی نرم، بدون لرزش و ایمن داشته باشد. معمولا در سیستم پله برقی از اینورتر استفاده می گردد تا از طریق فرکانس و ولتاژ، سرعت موتور کنترل شود. با بهره گیری از سنسورهایی که به روی استپ ها نصب می گردد، در زمانی که افراد بر روی پلکان می ایستند، پله برقی شروع به کار می کند، همین موضوع سبب می گردد تا مصرف انرژی بسیار پایین باشد. موتورهای پله برقی از طریقی زنجیری که به استپ ها و چرخ دنده متصل است، نیروی مکانیکی را وارد می کند، و باعث به گردش در آمدن سیستم پله برقی می گردد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.