چارلز دیسی برگ کارمند شرکت آسانسور اوتیس مخترع اولین پله برقی (escalator) می باشد. به راه پله متحرکی که برای انتقال افراد بین طبقات استفاده می شود، پله برقی می گویند. البته برخی از انواع پله برقی ها در مکانهای مسطح ۰ تا ۱۲ درجه هم تولید میگردد که به آنها راهروی متحرک یا auto walk میگویند و از آن ها جهت راهنمایی افراد به خروجی های استفاده می شود.
از مزایای نصب پله برقی نسبت به آسانسور می توان به ظرفیت بالای جابجایی مسافران و نداشتن زمان انتظار (بجز ترافیک بالای مسافران) اشاره نمود. جالب است که بدانید برخی از پله برقی های نصب شده در ایالات متحده آمریکا امکان جابجایی ۹۰ میلیارد مسافر در سال را دارند.
چارلز دیسی برگ در سال ۱۹۱۰ حق ثبت اختراع خود را به شرکت آسانسور اوتیس واگذار نمود. درست است که اقداماتی جهت پیشرفت و تکمیل کردن این طرح دیسی برگ صورت گرفته اما می توان گفت طرح وی پایه و اساس ساخت پله برقی ها می باشد.
انتخاب نام پله برقی برای این وسیله، از ترکیب دو کلمه ESCALA ( پله ها) و ELEVATOR ( آسانسور ) توسط شخص مخترع صورت گرفت. با اینکه دیسی برگ طرح بسیار دقیقی از این وسیله ارائه داد که هنوز هم با پیشرفت های زیادی که در طراحی پله برقی صورت گرفته است، اما مبنای اساسی طراحی آن همچنان طرح دیسی برگ می باشد، او امتیاز ثبت این اختراع را به شرکت اوتیس داد.
در این نوع، بیشتر تمرکز سازندگان بر روی ایمنی و اصول کاری به همراه استفاده مفید از فضا و همچنین زیبایی پله برقی است. این نوع از پله برقی بیشتر درفروشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند که معمولا ۶ متر ارتفاع و ۳۵ درجه دارند.
در فضا های باز و فروشگاههای چند منظوره که معمولا شبانه روز فعال هستند کاربرد دارند. در این نوع از پله برقی از متریال زد زنگ استفاده میشود و دارای چشمهای الکترونیکی هستند، زیرا در ساعت آخر شبانه با عدم استفاده در طول مدت ۱۵ دقیقه پله برقی از کار میایستد و با عبور مسافر چشمی الکترونیک فرمان شروع کار را به موتورها میرساند.
این نوع از پله برقیها در متروها و یا ابتدای پلهای هوایی هم کاربرد دارند. پله برقیهای غیر تجاری معمولا برای جابجایی وسائل سنگین مورد استفاده قرار میگیرند و داری حفاظ امنیتی و سیستم ایمنی خیلی خوبی هستند. این نوع از پله برقی در فرودگاهها و انبارها کاربرد دارند. سیستمهای داخلی این پله برقیها نیاز به رسیدگی و کنترل زیادی دارند.
این دو پلتفرم، قسمت های منحنی حفاظ را در خود جای می دهند، همچنین موتور، گیربکس و پله ها را نیز در خود شامل می شوند. پلتفرم بالا شامل موتور محرک و تجهیزات مربوطه و گیربکس اصلی سیستم می باشد. پلتفرم پائینی چرخ ها و تجهیزات لازم جهت بازگشت پله به مبدا را درخود جای داده است. این دو قسمت همچنین بالا و پائین خرپا را محکم می کنند. بعلاوه پلتفرم ها مجهز به یک سینی یا صفحه ثابت و یک صفحه شانه ای می باشند.
درواقع سینی مذکور فضای لازم برای ایستادن مسافرین قبل از سوار شدن به پله ها ی متحرک را فراهم می کند. این سینی با سطح تمام شده کف همتراز بوده و معمولا بصورتی تعبیه می شود که قابل جابجائی بوده و تجهیزات زیر آن در دسترس متخصصین نصب و نگهداری باشد. صفحه شانه ای ، قسمتی است که بین پلتفرم و پله های متحرک قرار می گیرد. نام گیری آن بخاطر این است که لبه های رو به پله آن دارای شانه هایی است که بین لبه های پله ها قرار می گیرد. این طراحی بدین جهت بکار رفته تا فاصله بین قسمت ثابت پلتفرم و پله ها را پرنموده و اجازه ندهد تا اشیا در این شکاف گیر کنند.
خرپا سازه ایست فلزی و توخالی که قسمت پائین و بالای پله برقی را به هم متصل می کند. از دو بخش جانبی تشکیل شده که بوسیله مهار های میانی از قسمت پائین تا بالا بهم محکم شده اند. دو انتهای خرپا به پلتفرم های پائین و بالا متصل شده و این پلتفرمها با بست های فولادی و یا استفاده از بتن ریزی به طبقات متصل می شوند. خرپا همچنین متصل کننده حفاظ ها در بالا و پائین به یکدیگر است.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.