16 آگوست 2022
استاندارد آسانسور چیست؟
در تمام نقاط دنیا برای طراحی و ساخت یک پروژه، رعایت مجموعهای از قوانین و مقررات به نام استاندارد الزامی است. از طراحی و ساخت ساختمانها، ماشین آلات و خودروها گرفته تا آسانسورها، همگی دارای استانداردهای مخصوص به خود در روند طراحی و تولید اند. درباره استاندارد آسانسور ها این استانداردها تنها شامل مرحل طراحی، ساخت و تولید نمیشود بلکه در مراحل نصب و نگهداری نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است.
یکی از مسائلی که در استانداردآسانسور تعریف شده است، پیروی از قوانین ایمنی برای ساخت و نصب آسانسورهای برقی است. به این روش که باید ایمنی و سلامت ترمز کابین آسانسور برای توقف در طبقه مورد نظر کاملا تضمین شود. به وسیله کابلهای فولادی یا زنجیرهای محکم فلزی از بالای ساختمان آویزان شده و بین ریلهای هادی صلب با حداکثر انحراف ۱۵ درجه از راستای قائم حرکت میکند. در تعریف استاندارد آسانسورها در صورت لزوم باید به موارد خاص محیطی، اقلیمی، احتمال انفجار در ساختمان و احتمال وقوع زلزله و دیگر مسائل احتمالی نیز توجه داشت.
موارد استاندارد آسانسور:
- الزامات مربوط به سرعت بالا آمدن آسانسور
- سیستم های شناسایی درب جهت باز و بسته شدن به موقع درب برای کاهش خطر ورود و خروج افراد در زمان استفاده از آسانسور
- مجهز به سیستم ضد حریق بودن
- مجهز بودن به سیستم روشنایی
- مجهز بودن به ابزار ایمنی در
- استاندارد بودن فاصله سقف آسانسور تا دیوار
- مکانیزم قفل درب
- وجود قفل و ریل مناسب
- تهویه مناسب داشتن
- آسانسور به گونه ای باید طراحی شود که افراد احساس راحتی کنند
- دارا بودن ظرفیت مناسب باتوجه به محل نصب
- استاندارد پنل آسانسور با رابط کاربری مناسب
- دارای ترمز ایمنی (پاراشوت)
- دارای سیستم زنگ هشدار در صورت قفل شدن درب
- وجود ضربهگیرهای فضای زیر آسانسور (ته گودال)
- اخذ استاندارد در سازه
مراحل اخذ استانداردآسانسور چیست؟
- برای گرفتن استاندارد اولیه آسانسور، ابتدا باید مطمئن شد که عملیات نصب و راهاندازی آسانسور بهاتمام رسیده است. همینطور عملیات ساخت ساختمان و برقکشی ساختمان نیز باید انجام شده باشد.
- صفحه اول پروانه ساختمان و کپی از پشت و روی کارت ملی را به به شرکتی که قرار است بر امورد استاندارد آسانسور شما ناظر باشد تا بتوانید گواهی استاندارد آسانسور را بگیرید ارسال میکنید.
- شرکت برای شما ثبتنام اینترنتی گواهی استاندارد آسانسور را انجام میدهد و یک کد رهگیری دریافت میکند. شرکت بازرسیکننده از آسانسور شما مشخص میشود.
- شما هزینه بازرسی را پرداخت میکنید و اصل فیش واریزی را به شرکت طرف قراردادتان میدهید.
- شرکت طرف قراردادتان، نقشه، محاسبات و فرم مهندس ناظر را به شرکت بازرس ارسال میکند.
- معمولی زمانی طول میکشد تا شرکت بازرسی تاریخ نوبت بازرسی را اعلام کند.
- بازرس آسانسور در محل شما حضور مییابد. نماینده شرکت قرارداد نیز حضور دارد. در صورتی که نقصی وجود نداشته باشد، بازرس سلامت آسانسور را تایید میکند. در صورت وجود هرگونه نقصی، شرکت طرف قرارداد شما موظف است که نواقص را برطرف کند و مجددا اقدام به درخواست بازرس آسانسور کند.
این زمان تا تایید استاندارد آسانسور توسط بازرس شکرت بازرسی ادامه مییابد.
- در صورتی که آسانسور شما نو است، یا تاکنون سرویس و نگهداری نمیشده است، قطعا نیاز است که با شرکت، قرداد سرویس و نگهداری آسانسور ببندید؛ چرا که نبود قرارداد سرویس و نگهداری آسانسور و اتکا به تعمیرات موردی آسانسور به نفع شما نیست.
- کپی برابراصلشدة قرارداد سرویس و نگهداری یکساله و قرارداد بیمه آسانسور به شرکت بازرسی ارسال میشود تا مراحل تکمیل شود.
- گواهی تائیدیه استاندارد آسانسور توسط شرکت بازرسی آماده شده و به شما تحویل داده میشود.
تفاوت استاندارد آسانسور با ایمنی آسانسور در چیست؟
نکته دیگری که وجود دارد و مجددا به آن اشاره می کنیم تفاوت بین استاندارد آسانسور و ایمنی آسانسور می باشد که دو گزینه با یکدیگر تفاوت شایانی دارند. همانطور که تا به اینجای کار احتمالا متوجه شده اید، گواهی استاندارد در واقع مدرکی است که نشان میدهد شما جهت احتیاط برای اثبات تلاش ایمنسازی آسانسور در صورت وقوع حوادث موارد مورد نیاز را رعایت کرده اید و همه چیز به تایید رسیده است.
اما گاهی مواقع نیز پیش می آید که شما تاییدیه استاندارد آسانسور را دریافت کرده اید اما واقعا از لحاظ ایمنی، امنیت لازم را ندارد.اگر با چنین حالتی رو به رو شدید موظف هستید تا هرگونه خرابی و مشکل در آسانسور را بع بازرسی ایمنی آسانسور اعلام کنید.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.