1 مارس 2023
بافر آسانسور چیست:
بافر آسانسور یا ضربه گیر قطعه ای از آسانسور است که می تواند در مواقع بحران تعمیر کاران و نصابان آسانسور را از خطر نجات دهد. در واقع ضربه گیر در آسانسور از نوع فنری، پلاستیکی یا هیدرولیکی است که قابلیت جمع شدن را داشته و می تواند انرژی را در خود ذخیره کند در نتیجه شدت وقوع حادثه را به طور چشمگیری کاهش می دهد.
عملکرد بافر آسانسور:
ضربه گیر آسانسور را می توان آخرین سیستم ایمنی آسانسور در هنگام سقوط آسانسور یا افزایش سرعت نامی آسانسور در نظر گرفت. هنگام پایین آمدن آسانسور زمانی که سرعت آسانسور در حدود 15 درصد بیشتر از سرعت نامی باشد و هیچکدام از قطعات ایمنی آسانسور فعال نشود، ضربه گیر شروع به فعالیت می کند و از شدت ضربه به کابین جلوگیری می کند. ضربه گیر آسانسور معمولا بر روی بتنی ته چاهک آسانسور نصب می شود. به قسمتی بتنی که ضربه گیر روی آن قرار میگیرد سکوی کف چاه می گویند.
انواع ضربه گیر آسانسور:
ضربه گیر فنری:
امروزه از این مدل ضربه گیر در ساخت آسانسور ها کمتر استفاده می شود. در ساختار آن ها از فنری مارپیچ با مقطع دایره استفاده می شود. این مدل دارای دو نوع مختلف فنر تخت و فنر لول می باشد.
ضربه گیر پلی اورتان:
از واکنش ایزوسیانات و پلی یول، مادهای با نام پلی اورتان به دست میآ ید. پلی اورتان تولید شده در دو دسته فوم های نرم و محکم تقسیم بندی می شوند. از پلی اورتان نرم در صنعت آسانسور و در ساخت ضربه گیر آسانسور استفاده میشود. که البته برای ساخت ضربه گیر های آسانسور های با سرعت نامی پایین کاربرد دارند. لازم به ذکر است که بر اساس تحقیقات صورت گرفته مشخص شده است که از فوم های سخت پلی اورتان می توان به عنوان عایق حرارتی نیز استفاده کرد.
ضربه گیر هیدرولیکی:
در این مدل ضربه گیر ها، انرژی جنبشی کابین یا کادر وزنه توسط ضربه گیرهای هیدرولیکی به انرژی حرارتی تبدیل میشود. همچنین قابلیت منقبض کردن روغن داخل محفظه را توسط نیروی وارده دارند. که نهایتا تبدیل انرژی انجام می شود. با توجه به اینکه ترمز کردن در این مدل ضربه گیر به وسیله سیالات انجام می شود، می توان گفت که این مدل ضربه گیر، یک متوقف کننده ارتجاعی است.
نکات مهم درباره بافر های آسانسور:
- قسمت قرارگیری بافر در چاه و در امتداد کابین و وزنه تعادل است. (روی سکو بتنی) که میزان فاصله و محل دقیق آن در قسمت چاهک متناسب با ابعاد چاه و همچنین نوع مکانیزم و وزن کابین توسط کارشناس تعیین می شود
- از بافرهای لاستیکی و فنری با حرکت برگشتی تدریجی برای کنترل سرعت های کم تر از 1.6 ثانیه به کار گرفته می شوند. تا بدین صورت نیرو و انرژی وارده با فشار حداقلی به کابین و کنترل بهتر آن رها شود. البته که تمامی حالات و شرایط احتمالی در قبال انواع کابین ها و نیروهای وارده از زوایای و جوانب مختلف محاسبه و در طراحی بافر نقش دارند.
- بافر های هیدرولیکی به دلیل کیفیت بالاتر برای کنترل سرعت های بیش از 1.6 ثانیه مورد استفاده قرار می گیرند.
- بافر هایی که به کابین متصل می شوند، در قسمت انتهایی آن قرار می گیرند.
- برای نصب بافر ها می توان به جای استفاده از قسمت انتهایی چاه و سکوی بتنی، از سکوی پرتابل نیز استفاده کرد. که می تواند جایگزین مناسبی برای این بخش باشد. البته که در هر شرایط مزایای و عوامل مختلفی دخیل هستند.
استاندارد های مربوط به ضربه گیر آسانسور:
- بافر آسانسور باید با استاندارد EN 81-20/50 ساخته شود. این مورد بر اساس استاندارد های اروپا تعیین شده است.
- بافر آسانسور باید دست کم هر شش ماه یکبار مورد بررسی قرار گیرند.
- سطح روغن در بافر هیدرولیک باید بررسی شود که آیا آسیب دیده یا به کل خراب شده و نیاز به تعویض دارد.
- بر طبق آخرین ویرایش استاندارد EN 81-20/50 بافرهای غیر خطی، باید حاوی برچسب اطلاعات بوده و این برچسب نباید به راحتی کنده شده یا از بین برود. این برچسب حاوی اطلاعات؛ نوع بافر، نوع روغن بافر هیدرولیک، نام سازنده، حداکثر سرعت، حداکثر ظرفیت و … می باشد.
- در کنار بافر باید یک دفترچه راهنمای محصول وجود داشته باشد که حداقل به یک زبان چاپ شده باشد. (زبان کشور سازنده ی بافر و یا پرکاربردترین زبان در اتحادیه ی اروپا)
- به هیچ عنوان نصب و بررسی مداوم بافر آسانسور ها را فراموش نکنید. این مسئله برای حفظ امنیت بسیار اهمیت دارد.
برای دریافت مشاوره ی بیشتر می توانید با ما در گروه صنعتی غدیر در تماس باشید.