پیش از صحبت از موتور گیربکس آسانسور لازم به ذکر است که یکی از بخش های اصلی هر وسیله الکتریکی و مکانیکی؛ موتور آن دستگاه است و موتور در واقع قلب تمامی دستگاههای مکانیکی است. موتور آسانسور نیز از این قاعده مستنثی نیست و این بخش از آسانسور جزء مهم ترین و باارزش ترین اجزای آسانسور است.
در واقع این موتور آسانسور است که نیروی مورد نیاز برای جابه جایی کابین آسانسور را فراهم می کند، البته لازم است این نکته را خاطر نشان کنیم که در آسانسورهای کششی علاوه بر موتور، کادر وزنه نیز در جابه جایی کابین آسانسور نقش دارند. چگونگی کار و نحوه تامین نیرو توسط موتور آسانسور و همچنین نوع موتور آسانسور به نسبت نوع آسانسور متفاوت است.
با مطالعه مطالب فوق تا حدودی با موتور آسانسور آشنا شدید در ادامه این مطلب می خواهیم به بررسی نحوه عملکرد موتور گیربکس آسانسور بپردازیم. گیربکس را می توان از اولین اختراعات چرخ و قرقره دانست که نمونه پیشرفته و تکامل یافته آن را امروز در پیشبرد انواع صنایع مشاهده نمایید.
کابین آسانسور می تواند به وسیله موتور گیربکس سیم بکسلی که به آن متصل است به حرکت درآید. از سوی دیگر شافت ورودی در گیربکس نیز می تواند به کمک موتور موافق با عقربه های ساعت و یا خلاف آن بچرخد و به کمک سیم بکسل کابین را به سمت بالا و یا پایین به حرکت درآورد.
به طور کلی الکتروموتور های گیربکس دار به خاطر کاهش دور دارای اجزای مختلفی هستند که بنا به شکل و جنس آن ها دارای تفاوت هستند. از جمله مهمترین اجزای این سیستم ها چرخ دنده ها می باشند که نقش بسیار مهمی را در آن ها ایفا می کنند که وظیفه اصلی آن ها تامین سرعت و گشتاور مورد نیاز برای سیستم می باشد.
از دیگراجزای موتور گیربکس آسانسور می توان اجزای زیر را نام برد:
پوسته در الکتروموتور گیربکس دار قسمتی است که تمامی چرخ دنده های این سیستم در درون آن قرار می گیرد. معمولاً این پوسته ها از چدن ریخته گری تولید می شوند.
تمامی شافت های موجود در الکتروموتور های گیربکس دار از جنس فولاد می باشند که معمولاً یا به صورت سوراخ یا شافت وجود دارند.
وظیفه یاتاقان ها این است که بارهای شعاعی و محوری شافت های الکتروموتور گیربکس دار را تحمل کنند.
وظیفه کاسه نمد های موجود در الکتروموتورهای گیربکس دار این است که برای حفاظت دستگاه در برابر عوامل محیطی خارجی مثل گرد و غبار از آن ها استفاده می شوند.
وظیفه در پوش های کنترل روغن موجود در الکتروموتور های گیربکس دار این است که بتوانند میزان روغن در الکتروموتور را کنترل کنند.
هسته اصلی آسانسور، موتور و گیربکس آن می باشد. موتور آسانسور هایی که با استفاده از سیستم نیروی کششی کار می کنند به دو گروه تقسیم می شوند. موتور های گیربکس دار و گیرلس (بدون گیربکس)، الکتروگیربکس های آسانسوری یا همان آسانسور گیربکسی نیز با توجه به نوع استفاده و درایو راه انداز در جریان AC به صورت تک سرعته و دو سرعته توزیع می شود. تمامی موتور گیربکس های آسانسوری دارای پولی می باشند که کابل بکسل بر روی آن ها نصب می شود و با جابجایی که در اثر حرکت وزنه تعادل صورت می گیرد، موجب می گردد که آسانسور حرکت کند.
در این نوع موتور گیربکس آسانسور، حرکت موتور آسانسور فقط با یک سرعت انجام می شود، بنابراین وقتی کابین آسانسور در فاصله نزدیکی از طبقه مورد نظر قرار می گیرد، حرکت آن کند می شود و کابین در نهایت در تراز طبقه از حرکت باز می ایستد.
این نوع موتورهای گیربکس آسانسور دارای دو سیم پیچ و در نتیجه دو سرعت در حرکت هستند، به صورتی که در ابتدا سرعت بالاست و در فاصله ۳۰ سانتی متری تراز طبقه سرعت کم می شود تا کابین در تراز طبقه مورد نظر به طور کلی متوقف شد. به این نوع از موتورهای آسانسور یک چرخ فلزی بزرگ و سنگین به نام فلایول متصل می کنند تا ضرباتی را که از شتاب اولیه یا توقف ناشی می شود، کاهش دهد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.