مانند بسیاری از وسایل الکترونیکی، پله برقی نیز بدون داشتن موتور قابل راه اندازی نیست. مهم ترین قسمت یک سیستم پله برقی، موتور آن می باشد. بیشتر موتورهای پله برقی به صورت کوپل شده با گیربکس هستند. برای حرکت کردن پله برقی، موتور نیروی الکتریکی را به نیروی مکانیکی تبدیل می کند و به کمک زنجیر و چرخ دنده ها، استپ های پلهبرقی را به گردش و حرکت در می آورد. موتورهای پلهبرقی سه فاز هستند و اغلب دارای 6 یا 8 قطب می باشند. در این موتورها هر چقدر تعداد قطب ها، یا همان میدان مغناطیسی در موتور بیشتر باشد، باعث می شود تا پله برقی حرکت نرم، بی صدا و بدون لرزشی داشته باشد.
در انواع قدیمی تر موتورها، از الکتروموتورهای براش DC برای تامین نیروی مورد نیاز پله برقی استفاده می شد. مزیت اصلی موتورهای القایی نسبت به موتورهای DC این است که هزینه های کمتری دارند و خیلی دیرتر نیاز به تعمیرات پیدا می کنند. در انواع با کیفیت موتورهای القایی پله برقی امروزه از مواد مغناطیسی با کیفیت استفاده می شود. موتورهای این چنینی که بازده بالا (High efficiency motors) نیز نامیده می شوند، با ورقه های نازک تر، میدان های مغناطیسی بزرگتر و سطح مقطع مسی یا آلومینیومی بزرگتر در استاتور یا سیم پیچ روتور به شکل بهینه تر و قدرتمندتری طراحی شده اند.
انواع الکتروموتورهای پله برقی معمولا به صورت کوپل شده با گیربکس اصلی پله برقی تولید می شوند و در بازار به فروش گذاشته می شوند. یعنی گیربکس در اکثر برندها همراه با موتور طراحی می شود. همین دلیل است که نوع کوپل شده را با نام موتور گیربکس پله برقی می شناسند. مهم ترین مشخصات فنی موتورهای ذکرشده که با دانستن آن ها میتوان برای انتخاب صحیح و خرید موتور پله برقی اقدام کرد، عبارتند از:
در طول زمان موتورهای پله برقی پیشرفت کرده و دست خوش تغییراتی شده اند. برترین برندهای تولیدکننده موتور الکتریکی پله برقی به کشورهای آلمان، ایتالیا و ژاپن اختصاص دارند. در یک دسته بندی کلی انواع موتورپله برقی را می توان به دو دسته زیر تقسیم کرد:
موتور DC یا جریان مستقیم (Direct Current) به هر نوع موتور الکتریکی می گویند که جریان مستقیم برق را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. در گذشته بیشتر موتورهای پله برقی از نوع DC بودند.
موتور AC یا جریان متناوب (Alternating Current) به هر نوع موتور الکتریکی می گویند که جریان متناوب برق را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. به دلیل مشکلات متعددی که در استفاده از موتورهای DC به وجود می آیند، در حال حاضر موتورهای AC جایگزین آن ها شده اند. این موتورها راندمان بالاتری دارند و به تعمیرات و نگهداری کمتری نیاز پیدا می کنند. از آن گذشته برقی که در سطح شهرها در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد، از نوع AC بوده و به همین دلیل دسترسی به آن آسان تر است.
در بین انواع موتورهای AC موجود در بازار، موتور القایی بیشترین کاربرد را در ساخت پله برقی ها دارد. در این نوع موتورها، توان لازم برای تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی از طریق القای الکترومغناطیسی تأمین می شود. موتورهای القایی ساختمان ساده ای دارند؛ چرا که قطعات مکانیکی کمی در آن ها وجود دارند. به همین دلیل هزینه تولید، تعمیر و نگهداری آن ها کم است. به منظور ارتقای قابلیت موتورهای پله برقی، در تولید آن ها از کنترل ولتاژ و فرکانس استفاده می شود.
موتورپله برقی از اجزای زیر تشکیل شده است:
ممکن است موتورپله برقی مجهز به چرخ دنده ساده یا خورشیدی باشد. در صورتی که موتورپله برقی مجهز به چرخ دنده ساده باشد، حرکت محور پلهها و دستگیرهها به وسیله زنجیر است.
با توجه به استفاده این نوع چرخ از پیچ حلزون، راندمان این موتور نسبت به موتوری که مجهز به چرخ دنده ساده است بهتر میباشد.
جعبهای درون موتور است که از چرخ دندههای کوچک و بزرگی تشکیل شده است. وظیفه اصلی این قطعه تغییر سرعت، تغییر گشتاور خروجی و افزایش گشتاور تولیدی است.
در این نوع چرخ دنده وظیفه انتقال حرکت گیربکس به عهده تعدادی چرخ دنده است. از همین رو این نوع چرخ دنده عملکرد بهتری نسبت به سایر چرخ دندهها دارد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه صنعتی غدیر در تماس باشید.