بررسی تخصصی فلکه هرزگرد آسانسور

فلکه هرزگرد آسانسور چیست:

فلکه هرزگرد آسانسور (نام دیگر آن فلکه کششی است)، قرقره ای است که قدرت موتور و حرکت سیم بکسل را انتقال می دهد. همانطور که می دانید اصطکاک بین سیم بکسل و سطح شیار های فلکه، نیروی کششی را به وجود می آورد. گام شیار فلکه هرزگرد مطابق با گام فلکه اصلی موتور است. به طور کلی، فلکه هرزگرد یکی از اصول اساسی در سیستم تعلیق آسانسور به شمار می رود.

چگونگی متعادل شدن فاصله بین کابین و وزنه تعادل:

برای متعادل شدن فاصله بین کابین و وزنه تعادل نکته قابل توجه این است که شیارها در فلکه های هرزگرد، نقش کشش ندارند و تنها  جهت هدایت سیم بکسل ها مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع نیروی کششی که ایجاد می شود به وسیله فلکه گیربکس متناسب با کاهش یا افزایش زاویه پیچش سیم بکسل ها به دور فلکه گیربکس، کم یا زیاد می شوند. پس نتیجه می گیریم که استفاده از فلکه هرز گرد، نیروی کششی فلکه گیربکس را کاهش داده و سبب سهولت حرکت کابین می شود و این یکی از مهم ترین اصول سیستم تعلیق در آسانسور می باشد.
البته قابل توجه است که محل نصب فلکه هرز گرد نیز خیلی مهم است و باید به شکلی باشد که نیروی کششی مفید توسط فلکه گیربکس ایجاد شود. همچنین باید فلکه هرز گرد هم راستا و هم جهت فلکه گیربکس باشد. و حداقل میزان زاویه پیچش به دور گیربکس، صد و پنجاه درجه است.

فلکه هرزگرد

نحوه کارکرد فلکه هرزگرد آسانسور:

در یک آسانسور معمولی بار به وسیله طناب فولادی یا سیم بکسل به دور فلکه موتور و فلکه هرز گرد می‌ رسد و چرخش طناب روی فلکه موتور با نیروی اصطکاک باعث حرکت کابین به سمت بالا یا پایین می‌شود، به مجموعه این اعضا سیستم تعلیق آسانسور گفته می شود. تمام این مجموعه در سرویس دوره‌ای آسانسور مورد بررسی قرار می‌ گیرد.

موارد استانداردی انتخاب فلکه هرزگرد:

در زیر برخی از موارد استانداردی مربوط به فلکه هرز گرد را شرح میدهیم:

  • قطر شفت فلکه هرز گرد نباید از 40 میلی متر کمتر باشد.
  • قطر فلکه به سانتی متر باید 4 برابر قطر سیم بکسل به میلی متر باشد.
  • سریال ساخت فلکه هرز گرد باید حتما روی آن نصب شده باشد.

انواع فلکه هرزگرد آسانسور

فلکه های هرز گرد آسانسور به طور کلی در دو نوع زیر عرضه می شوند:

فلکه هرزگرد انحرافی آسانسور:

در آسانسور هایی که به صورت گیرلس نیستند، فلکه هرز گرد انحرافی را برای تغییر جهت و هدایت سیم بکسل ها استفاده می کنند. تعدادی شیار بر روی فلکه کششی آسانسور وجود دارد که از این طریق، نیروی کششی فلکه گیربکس کم می شود و حرکت کابین آسانسور نرم می گردد.

فلکه هرزگرد ثانویه آسانسور:

از فلکه های هرز گرد ثانویه آسانسور معمولا در سیستم آسانسور های گیرلس که در زیر موتور قرار دارد، استفاده می گردد.

فلکه هرزگرد

موارد مهم و اساسی در انتخاب فلکه هرزگرد مناسب برای آسانسور:

ظرفیت آسانسور: 

هر چقدر که ظرفیت آسانسور (یعنی وزنی که آسانسور می تواند در حالت استاندارد تحمل کند) بیشتر باشد باید از فلکه هرز گرد قوی تری استفاده شود. برای افزایش قدرت تحمل فلکه هرز گرد موارد مختلفی از جمله طراحی آن، جنس چدن های خاص و نیز سخت کاری سطح شیار ها استفاده می شود.

سیستم طراحی آسانسور: 

با توجه به نوع سیستم انتخاب شده در طراحی آسانسورها نوع فلکه هرزگرد متناسب با آن طراحی نیز تغییر می کند به طور مثال فلکه هرز گرد مناسب برای سیستم آسانسور ۱:۱ با فلکه هرز گرد مناسب برای سیستم آسانسور ۲:۱ متفاوت است.

موتور آسانسور: 

یکی از قطعات مهم که در تعیین نوع فلکه هرز گرد آسانسور تاثیر به سزایی دارد موتور آسانسور است که با توجه به نوع موتور که گیربکس یا گیرلس باشد فلکه هرز گرد متفاوت خواهد بود.

تعداد شیار: 

تعداد شیارهای فلکه هرز گرد آسانسور بایستی متناسب با شیارهای فلکه اصلی موتور آسانسور تعیین شود. البته نوع شیار فلکه هرز گرد همواره به صورت U بوده و نیازی به تطبیق کامل با شیار فلکه اصلی موتور از حیث شکل سطح مقطع ندارد.

فلکه هرزگرد

 

گام شیار: 

همانند تطبیق کامل تعداد شیار فلکه های هرزگرد و فلکه موتور با هم، گام شیار فلکه هرزگرد نیز باید دقیقا برابر با گام شیار فلکه اصلی موتور آسانسور باشد. عدم رعایت این نکته باعث ایجاد خوردگی شدید در فلکه اصلی موتور، فلکه هرزگرد و از بین رفتن سیم بکسل های آسانسور خواهد شد.

برای دریافت مشاوره ی بیشتر می توانید با ما در گروه صنعتی غدیر در تماس باشید.

 

همین الان تماس بگیرید!