گاورنر آسانسور یکی از قطعات مهم برای تامین ایمنی آسانسور است؛ زیرا در مواقعی چون سرعت بیش از حد آسانسور و یا پارگی سیم بکسل آسانسور عملکرد گاورنر آسانسور از سقوط آن جلوگیری می کند. به طور کلی هدف از طراحی این قطعه ممانعت از سقوط کابین آسانسور می باشد. سرعت فلکه گاورنر و سرعت کابین آسانسور در زمانی که حرکت کابین آسانسور عادی است با یکدیگر برابر می باشد.
اگر به دلیل بروز خطا یا مشکل در آسانسور به صورت ناگهانی سرعت کابین افزایش یابد، قبل از رسیدن سرعت کابین به سرعت نامی ۱۱۵ درصد گاورنر سرعت حرکت را کُند می کند. این کار از طریق درگیر شدن فک ها یا گیره های پاندولی با دنده های مخصوص و ثابت داخل گاورنر انجام می گیرد.
معمولا گاورنر در موتورخانه آسانسور و روی دال بتونی ( بتون سقف چاه آسانسور) در نزدیکی محل شاسی موتور آسانسور نصب می گردد. البته اینکه چه مقدار فضا برای نصب و مستحکم سازی لازم دارد به چندین عامل بستگی دارد.
در حالت کلی گاورنر در مجموعه ترمز ایمنی آسانسور بدین صورت نصب می شود که گاورنر بر روی سقف چاه و محل مورد نظر مستقر شده و سیم بکسل گاورنر روی فلکه انداخته می شود و این سیم بکسل ها با عبور از دو سوراخ مخصوص در بتون سقف به سمت پائین فرستاده می شوند. البته یک سر سیم بکسل به پائین و نزدیک کف چاه آسانسور می رود و پس از عبور از روی فلکه ته چاه آسانسوربه سمت بالا برگشته و با سر دیگر سیم بکسل به روی کابین آسانسور می رسد و سپس با اتصال به قطعه ای بنام استراکچر بر روی یکی از شانه های یوک بالای کابین آسانسور متصل و مستحکم می شود.
در ساختار گاورنر آسانسور چندین قطعه به کار رفته که هر کدام وظیفه خاصی داشته و باعث کنترل عملکرد ایمنی آسانسور می شود.
این قسمت از گاورنر شامل قطعاتی چون بازوی پاندولی یا لنگر است که همواره تحت فشار یک فنر قرار داشته و به شکلی به گاورنر متصل شده اند که بتوانند به سمت جلو عقب حرکت پاندولی داشته باشند. این بازو ها توسط یک فنر همواره تحت فشار هستند. این فلکه دارای شیار V شکل است که سیم بکسل گاورنر بر روی آن قرار میگیرد و علاوه بر آن، یک شیار V شکل کوچکتر به منظور تست گاورنر در این قسمت وجود دارد.
این بخش که به همان سیستم ضد سقوط نیز معروف است، در زیر هر دو طرف یوک کابین آسانسور قرار دارد و نقش مهمی در توقف کابین روی ریل دارد.
این بخش که از حداقل قطر اسمی سیم بکسل گاورنر 6 میلی متر استفاده می شود و همچنین حداقل نسبت قطر فلکه گاورنر به سیم بکسل باید ۳۰ باشد. ضریب اطمینان این کابل حداقل باید روی 8 اندازهگیری شده باشد. این کابل قرار است نیروی کافی را به پاراشوت منتقل کند، ضمن اینکه در بین گاورنرها باید گردش منظم و روانی داشته باشد.
فلکه انتهای چاه، به کمک سیم بکسل، به اهرم پاراشوت کابین وصل می شود. این فلکه با همکاری فلکه اصلی، دائما سرعت حرکت کابل را اندازهگیری می کنند و آماده قفل کردن سیستم هستند. این فلکه و فلکه اصلی باید قطری در حدود 30 برابر کابل بکسل داشته باشند. این مقدار، آزادی عمل مناسبی به آن ها می دهد.
میکروسوئیچ موجود در سیستم گاورنر، جهت اندازهگیری سرعت حرکت گاورنرها و قطع اضطراری سیستم برق آسانسور است. همانطور که می دانید این میکروسوئیچ با قطع کردن اضطراری برق، از ادامه حرکت موتور جلوگیری می کند. بعد از قطع برق و قفل شدن سیستم، باید به صورت دستی سیستم را راهاندازی کرد.
آسانسور ها زمانی که بطور عادی در حال کارند ، سرعت خطی فلکه گاورنر با سرعت حرکت کابین آسانسور برابر است اما زمانیکه سرعت آسانسور به هر دلیلی از حالت عادی (مثلا ۱ متر بر ثانیه) بیشتر شود گاورنر آسانسور قبل از اینکه سرعت کابین به بیش از دو برابر یا به عبارتی قبل از اینکه به سرعت ۱۱۵% سرعت تعریف شده برسد با درگیر شدن فک های پاندولی با دنده های مخصوص پولی اصلی گاورنر باعث توقف اولیه کابین می شود.
سپس با ارسال دستور، سیستم پاراشوت آسانسور و میکروسوئیچ ها را فعال نموده و موجب متوقف ساختن فرمان موتور می گردد و در نهایت کابین می شود. درواقع تعدادی میکروسوئیچ در مجموعه فلکه ته چاه آسانسور و گاورنر و همچنین یوک بالای کابین آسانسور تعبیه شده است و جزء مدار سری استپ داخل چاه آسانسور محسوب می شود و به محض اینکه سرعت آسانسور از حالت عادی بیشتر شد این کنتاکت ها یا میکروسوئیچ ها فعال شده و دستور قطع مدار برقی آسانسور را صادر می کنند.
همان طور که می دانید متناسب با نوع آسانسور و کاربری آن از مدل های مختلف این قطعه نیز استفاده می کنند. این قطعه انواع مختلفی دارد که متناسب با کاربری و تشخیص کارشناس از آن ها می توان استفاده کرد. با توجه به وجود مد های مختلف آسانسور و کارکرد هر یک باید از گاورنری متناسب با همان آسانسور استفاده کرد. به طور مثال گاورنری که برای یک آسانسور هیدرولیکی مورد استفاده قرار میگیرد، ممکن است متناسب برای استفاده در یک آسانسور کششی نباشد. چرا که ساز و کار هر یک از این بالابر ها متفاوت بوده و باید تمامی قطعات و بخش ها با یکدیگر سازگار باشند. به همین خاطر در ادامه به معرفی مدل های این قطعه مهم می پردازیم.
این نوع گاورنر به دلیل بازوان اهرمی و پاندومی شکلی که در مرکز خود دارد، می تواند حرکت نوسانی بر دو محور را انجام دهد. این بازوها دائما در حال نوسان و حرکت کردن هستند. هنگامی که سرعت کابین بیش از اندازه شود، نوسان و حرکت این اهرم های پاندولی شکل نیز افزایش پیدا می کند. این افزایش حرکت اهرم ها سبب تحریک و حرکت کردن میله محرک و درگیر شدن آن با قسمت زبانه اهرم و چرخ گاورنر آسانسور می شود. که این عامل سبب کاهش سرعت و در نهایت توقف کابین می شود.
از گاورنر های گریز از مرکز می توان در آسانسورهای مختلفی استفاده کرد. این قطعه از یک اهرم افقی و یک چرخ دوار تشکیل شده است. همراه با این بخش ها یک سنسور الکتریکی نیز وجود دارد که آن را تکمیل می کند. با افزایش سرعت کابین اهرم مکانیکی وارد قسمت فرو رفته چرخ شده و مانع از ادامه حرکت کابین می شود. همچنین با این اتفاق نیز زبانه بخش پاراشوت با ریل ها به یکدیگر قفل می شوند. در این زمان سنسور الکتریکی موجود در این قطعه نیز با فعال کردن مدار ایمنی، سبب قطع شدن برق موتور می شود و کابین به طور کامل متوقف می شود.
برای دریافت مشاوره ی بیشتر می توانید با ما در گروه صنعتی غدیر در تماس باشید.