آسانسور روملس چیست:
در آسانسور های روملس، برخی از قطعات آسانسور از جمله ماشین آلات و به ویژه موتور آسانسور در قسمت بالایی آسانسور حضور ندارند. محل قرارگیری دستگاههای آسانسور روملس در دیواره جانبی بالایی آسانسور یا در پایین آن است. نصب موتور آسانسور در آسانسور روملس به صورت همیشگی و توسط آهنربای دائمی انجام میشود. موتور آسانسور روملس با استفاده از درایو فرکانس متغیر ولتاژ متغیر کار میکند. همچنین آسانسور روملس به جای موتور گیربکس دار از موتور گیرلس استفاده می کند و به همین علت دارای سرعت بسیار بیشتری نسبت به سایر موتورها است.
ساختار آسانسور روملس:
فلکه های گاورنر در آسانسور های روملس نسبت به موتورخانهدار متفاوت می باشد. فلکههای گاورنر به منظور دسترسی راحتتر در مواقع تست پاراشوت در آسانسورهای بدون موتورخانه دارای یک بوبین جهت تحریک فلکه گاورنر میباشند. این بوبین از طریق تابلو و یک کلید دو حالته در تابلو در مواقع تست پاراشوت فعال میشود. همچنین تابلو فرمان های آسانسورهای روملس علاوه بر ابعاد متفاوتتر نسبت به موتورخانهدار دارای پنل کنترل بوده که در مواقع اضطراری موتور را به حرکت در آورده و همچنین یک سیستم اعلام موقعیت کابین به دلیل عدم دید کافی به موتور و آگاهی از حرکت موتور می باشند.
در آسانسورهای روملس، محل قرار گیری وزنه در سمت مجاور درب و همچنین استقرار دو فلکه هرزگرد کابین در زیر کابین و یک فلکه هرزگرد روی قاب وزنه (که پیادهسازی آن به وسیله سیستم تعلیق 2:1 انجام میشود) الزامی است. در برخی طراحیهای آسانسور روملس (MRL) کل وزن موتور بر روی ریل های راهنما وارد میگردد. بنابراین انتخاب نوع ریل حائز اهمیت می باشد. در یک طراحی دیگر می توان موتور را در پشت ریلهای کابین مستقر نمود. همچنین تابلو فرمان آسانسورهای بدون موتورخانه نیز مجاور درب توقف آخر نصب می گردد که معمولا در یک جعبه قفل شده قرار می گیرد و در زمان تعمیرات و سرویس نگهداری قفل آن توسط سرویس کار باز می شود.
استاندارد های آسانسور روملس:
برای نصب و راه اندازی آسانسور روملس ضروری است استاندارد هایی رعایت شود تا کارایی و ایمنی قابل انتظار را داشته باشند. این استاندارد ها عبارتند از:
- یکی از استانداردهای بسیار مهم در آسانسورهای روملس تعبیه دو دریچه در بالای چاهک است. یک دریچه مخصوص تعمیرات است که تعمیرکار بتواند به راحتی به قسمت های مختلف موتور و تجهیزات آن دسترسی داشته باشد. دریچه دومی مخصوص خروج اضطراری است که سرویس کار یا تعمیرکار بتواند در مواقع خطر از چاهک خارج شود.
- از آن جایی که این سیستم ها فاقد موتورخانه هستند، مکان نصب تابلو فرمان باید در نزدیکی بالاترین ایستگاه باشد. تابلو فرمان درون جعبه ای تعبیه شده و درب آن قفل می شود. در مواقع مورد نیاز تنها باید توسط سرویس کار یا تعمیرکار باز شود.
- استانداردهایی از قبیل فضاهای کاری، مسیرهای دسترسی، درب ها و دریچه های ایمنی که برای آسانسورهای موتورخانه دار تعیین شده است، در مدل های روملس هم باید رعایت شود.
- سیستم خروج اضطراری افراد از آسانسور، باید بتواند هم به شکل برقی و هم دستی کار کند. در شکل دستی از اهرم ترمزی استفاده می شود که در مکان قرار گرفتن تابلو فرمان و تابلو سه فاز نصب می شود. در شکل برقی هم با باتری هایی که درون تابلو فرمان وجود دارد می توان ترمز یا موتور آسانسور را به راه انداخت.
مزایای آسانسور روملس:
نیاز به فضای کمتر:
چون این آسانسورها به موتورخانه نیازی ندارند،نسبت به سایر آسانسورها به فضای کمتری نیاز دارند و میتوان از آنها در ساختمانهای کوچک و متوسط نیز استفاده کرد.
مصرف کم انرژی:
مصرف انرژی آسانسور گیرلس بدون موتورخانه بسیار کمتر از آسانسورهای هیدرولیک استاندارد است.
امکان نصب در ساختمانهای قدیمی:
از آنجا که این آسانسورها به موتورخانه نیاز ندارند، برای استفاده در ساختمانهای قدیمی که جایی برای موتورخانه ندارند گزینه بسیار خوبی هستند.
معایب آسانسور روملس:
آلودگی صوتی:
آسانسورهای روملس سر و صدای زیادی تولید میکنند. البته استفاده از سیستم گیرلس تا حد زیادی باعث رفع این مشکل شده است. اما به طور کامل آن را برطرف نکرده است.
آسیبپذیری در مقابل دما:
آسانسورهای بدون موتورخانه مقاومت خوبی در برابر دما ندارند و با قرار گرفتن در معرض دمایی بیش از حد توان خود، دچار مغناطیس زدایی میشوند. که این امر باعث میشود عملکرد آسانسور با مشکل روبهرو شود.
مشکلات سرویس و نگهداری:
به دلیل این که آسانسور روملس فضایی جداگانه برای موتور خود ندارد، دسترسی به موتور آن سخت است و در صورت بروز مشکل، یا در هنگام سرویسهای دورهای این کار به سختی صورت میگیرد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه صنعتی غدیر در تماس باشید.