آسانسور خودروبر نوعی لیفتراک یا بالا بر به شمار می رود که می تواند در طول ارتفاع ساختمان، ماشین را بدون سرنشین یا با سرنشین در طول طبقات مختلف به صورت عمودی بالا ببرد. در بعضی موارد به آسانسور خودرو، جک بالا برنده ماشین نیز گفته می شود که علی رغم طراحی بسیار ساده آن، از مقاومت خوبی برخوردار است. بطور کلی این آسانسورها همه مشخصات یک آسانسور معمولی را دارند ولی در طراحی آن ها از جزئیات کمتری استفاده شده است. به کارگیری آسانسورهای ماشین بر سبب راحتی در ورود و خروج خودرو در مکان های مرتفع می شود.
آسانسورهای خودروبر هیدرولیکی از معروف ترین آسانسورهای ماشین بر است که با بهره گیری از قانون پاسکال می تواند امکان انتقال خودرو به طبقات بالاتر را فراهم کند. نحوه کارکرد آسانسورهای خودروبر هیدرولیکی به این شکل است که روی مایع موجود در پیستون ها فشاری وارد می شود که این مایع بدون تغییر حجم می تواند به سیلندر دیگری منتقل شود. سپس این مایع از پیستون اولیه به سیلندر دیگری حرکت داده می شود. در نهایت فشار بوجود آمده بوسیله دیوارهای مقاوم مخزن از خروجی پیستون خارج می گردد.
انواع مختلفی آسانسور خودرو بر وجود دارد که عمدتا در دو دسته آسانسورهای چهار طرفه (درگیری چرخ ها) و آسانسورهای دو طرفه (درگیری قاب) تقسیم میشوند. در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.
این نوع آسانسور دارای پایههای فوق العاده محکم و بازوهای پشتیبان است و قادر به نگهداری خودرو در ارتفاع بالاتر میباشد. یکی از دلایلی که افراد به دنبال آسانسور خودرو بر دو طرفه هستند، پایین بودن قیمت آن میباشد. آسانسورهای دو طرفه، دو نوع متقارن و نامتقارن دارند. آسانسورهای متقارن به خوبی قابل تشخیص هستند، چرا که پایهها روبهروی هم قرار میگیرند و هر کدام تقریبا پنجاه درصد وزن را تحمل میکنند.
آسانسورهای دو طرفه نامتقارن، بازوهای چرخشی دارند که اندازه طول آنها در قسمت جلو و عقب یکسان نیست و همین ویژگی باعث میشود فاصله بهتری برای باز شدن درهای خودرو ایجاد شود. هر دو آسانسور خودرو بر دو طرفه متقارن و نامتقارن، عملکرد و ایمنی خوبی برای خودروهای سبک دارند. معمولا از آسانسورهای دو طرفه در خانههای مسکونی استفاده نمیشود، چرا که ارتفاع بیشتری نسبت به سایر آسانسورها دارند و برای قرارگیری خودرو در این نوع آسانسورها باید به جزئیات بیشتری پرداخته شود.
آسانسورهای خودرو بر چهار طرفه، به دلیل دارا بودن ستونهای پشتیبان و محافظ، قادر به تحمل وزن بیشتری میباشند. استفاده از این نوع آسانسور برای کاربران خانگی محبوبیت بیشتری دارد، چرا که طراحی چهار ستونه، امکان قرارگیری دو ماشین در یک فضا را فراهم کرده است. موردی که باید در نظر داشته باشید این است که آسانسورهای خودرو بر چهار طرفه، گران تر هستند چرا که از مصالح و مواد بیشتری در ساختشان استفاده میشود. اما با این حال، شما نمیتوانید بهتر از این نوع آسانسور را برای صرفه جویی در فضای پارکینگ خود پیدا کنید.
در صورتی که فضای زیادی در مغازه و یا پارکینگ خود ندارید، آسانسورهای قابل حمل بهترین گزینه خواهند بود. زمانی که صحبت از این نوع آسانسور میشود، این نکته را در نظر داشته باشید که نمیتوانید آن را با سایر آسانسورها مقایسه کنید، چرا که قادر به بالا بردن خودروهای سنگین نخواهند بود.
همیشه این اطمینان باید حاصل شود که آسانسوری که نصب میکنید، قادر به تحمل وزن خودروی شما میباشد یا خیر. به علاوه این که، هنگام انتخاب آسانسور، مواردی مانند: فضای در دسترس، ابعاد ماشین و بودجه و توان مالی خود را در نظر داشته باشید.
آسانسور قیچی خودرو بر، اصطلاحی است که برای آسانسورهایی به کار میرود که زیر آنها سیستم آکاردئونی نصب شده است . این آسانسورها طیف وسیعی از ظرفیتها و ارتفاع را شامل میشوند و بسیاری از کاربران به دنبال نصب این آسانسور در پارکینگ منازل خود هستند.
این مورد را در نظر داشته باشید که آسانسور قیچی خودرو بر، سنگین ترین آسانسور موجود در بازار محسوب میشود.
بر اساس مقررات مبحث ۱۵ در صورتیکه به هر دلیلی در ساختمان یک دستگاه آسانسور خودروبر وجود داشته باشد، ظرفیت آسانسور باید ۴۰۰۰ کیلوگرم در نظر گرفته شود. در شرایطی که دو آسانسور وجود داشته باشد یکی از آن ها باید ظرفیت ۴۰۰۰ کیلوگرم و دیگری می تواند ظرفیت ۳۰۰۰ کیلوگرم داشته باشد. البته در ویرایش جدید مبحث ۱۵ ظرفیت آسانسور خودروبر ۲۵۰۰ کیلوگرم عنوان شده است ولی در بندهای آن ابهاماتی وجود دارد.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.