وجود و کارکرد قطعات مختلف در یک دستگاه باعث کارکرد آن می شوند. در صورتی که قطعات بتوانند به خوبی کار کنند دستگاه هم عملکرد و بازدهی خیلی بالایی خواهد داشت؛ در صورتی که در یکی از آن ها اختلال ایجاد شود، دستگاه با مشکل رو به رو می شود. آسانسور، وسیله ای است که کارایی قطعات آن اهمیت خیلی زیادی دارد؛ یک سری قطعات اصلی در آسانسور وجود دارند که کارکرد آنها اصلی است؛ در صورتی که یک سری دیگر قطعات مکمل هم وجود دارند که اگر نباشند در کیفیت کارایی این وسیله اختلال ایجاد میکنند در این مقاله قصد داریم نگاهی به باتری اضطراری آسانسور بیاندازیم.
باتری آسانسور، میتواند در زمان قطعی برق انرژی کافی برای رساندن کابین به نزدیک ترین طبقه را تامین کند. این وسیله عموما بین ۱ تا ۲ سال عمر می کند و قیمت نسبتا بیشتری نسبت به باطری های UPS دارد.
سیستم یو پی اس در واقع همان سیستم بلک اوت یا نجات اضطراری است. آسانسوری که به این فناوری مجهز باشد میتواند در صورت قطعی موقت برق با استفاده از باطری یو پی اس و تجهیزات تامین انرژی اضطراری در کمتر از ۳۰ ثانیه کابین آسانسور را به نزدیک ترین طبقه برساند و مانع از گیر افتادن ساکنین در آسانسور شود.
وجود باتری باشد یا یو پی اس در آسانسور ها از مسائل ضروری به حساب می آید. باید به این نکته توجه داشت که کابینت های قدیمی هم قابلیت اجرای برق اضطراری را دارند و باید این سیستم روی آن ها پیاده شود تا ایمنی آسانسور تامین گردد. امروزه وجود باتری اضطراری آسانسور یکی از ملزومات استاندارد آن است.
در بعضی از آسانسور ها از باتری اضطراری استفاده می شود در صورتی که در برخی دیگر، از یو پی اس برای سیستم برق اضطراری استفاده میکنند که انتخاب هر یک از آن ها به نوع و مدل آسانسور و همین طور ارتفاع چاه و چاهک آن بستگی دارد. باتری اضطراری و یو پی اس در میزان طول عمر، با یکدیگر تفاوت دارند.
یو پی اس معمولا بین چهار الی پنج سال طول عمر مفید و بازدهی دارد؛ در حالی که طول عمر باتری اضطراری عموما یک الی دو سال است. البته تفاوت دیگر باتری اضراری و یو پی اس میتوان به آن اشاره کرد قیمت تهیه آن ها است. یو پی اس قیمت بیشتری نسبت به باتری اضطراری دارد و کیفیت آن هم بیشتر است.
کارکرد باتری اضطراری آسانسوراز اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بایستی هر چند وقت یک بار سرویس شود زیرا این قسمت، احتیاج به محافظت و مراقبت دارد. این عمل باید توسط سرویس کار بالابر و بصورت ماهانه صورت گیرد. تست برق باتری این وسیله بایستی مجازی صورت گیرد و در این مواقع تعمیرکار بالابر به شیوه کاملا دستی برق اصلی را قطع کرده تا از صحت کارکرد باتری اضطراری آسانسور اطمینان حاصل کند.
سیستم باتری اضطراری آسانسور های چند کابین با آسانسور های معمولی تفاوت دارد. آسانسور های چند کابین در ساختمان های اداری، هتل ها و بیمارستان ها نصب می شوند و رفت و آمد در آن ها بیشتر است. در این آسانسورها از ژنراتور که توان و ظرفیت بالاتری دارد، استفاده می شود.
این آسانسور ها مجهز به برق اضطراری هستند. در این آسانسور ها به دلیل آن که از روغن به عنوان نیروی محرکه و جا به جا کننده کابین استفاده میشود، در صورت برق قطع، با نیروی بسیار کمی می توان کابین آسانسور را به پایین ترین طبقه رساند. در آسانسور هیدرولیک کافی است با کمک باتری اضطراری آسانسور، فرمان به مدار کنترلی ارسال شود تا شیر های کنترل فشار روغن فعال شده و روغن به مخزن بازگردد. در این حالت پیستون جمع شده و بدون نیاز به نیروی برق کابین به پایینترین طبقه خواهد رسید.
باتری اضطراری در این آسانسورها هنگام قطع شدن برق این گونه عمل می کند که کابین به سمت لابی به حرکت در می آید، در همان جا متوقف می شود و درب آسانسور باز می ماند.
زمانی که برق شهری قطع میشود مگنت بُرد آسانسور باز میشود و اگر این بُرد درایو مخصوص بلک اوت داشته باشد، با استفاده از توان خروجی باطریهای UPS موتور آسانسور کابین را به دو طرف حرکت میدهد. هر کدام از طرفین که به نیروی کمتری برای حرکت نیاز داشته باشد به صورت اتوماتیک انتخاب میشود و کابین به آن سمت هدایت میشود.
برای دریافت مشاوره بیشتر با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.