سیستم نجات اضطراری آسانسور یا بلک اوت به سیستمی اطلاق می شود که در زمان قطع برق، کابین را به نزدیک ترین طبقه هدایت می کند و درب کابین را باز می کند تا مسافران از آن خارج گردند.
این سیستم به صورت جداگانه بر روی تابلو فرمان نصب می گردد. تغذیه این سیستم به وسیله باطری انجام می شود و عملکرد آن بدین گونه است که بعد از قطع برق همزمان برد بلک اوت روشن می شود، اول کمی موتور را در دو سمت بالا و پایین به حرکت در اورده و در آخر هر سمت که آمپر کمتری جهت حرکت نیاز داشته باشد، کابین به آن سمت حرکت خواهد کرد.
میزان جریان کمتر بستگی به تعداد نفرات قرار گرفته در کابین آسانسور خواهد داشت. اگر تعداد نفرات درون کابین کمتر از نصف ظرفیت کابین باشد کابین به جهت بالا و اگر بیشتر باشد به جهت پایین و نزدیکترین طبقه حرکت خواهد کرد.
می توان گفت تعداد باطری های بلک اوت بستگی به نوع تابلو و ظرفیت آسانسور فرق می کند، ولی اکثرا 4 یا 5 باطری V12 مورد استفاده واقع می شود. این سیستم باید حداقل ماهی یک یا دو بار توسط سرویس کار تست شود تا هم از کارکرد صحیح آن مطمئن گردد و هم باطری ها مجدد شارژ شوند تا عمر مفید آن ها زیاد شود.
همانطور که می دانید یکسری از آسانسور ها دارای سیستم UPS به عنوان برق اضطراری آسانسور هستند و برخی دیگر از باتری های اضطراری برای این کار استفاده می شوند. توجه داشته باشید که هر دو سیستم بسته به نوع آسانسور، ارتفاع چاه و ظرفیت آسانسور مورد استفاده قرار می گیرند.
از مهمترین تفاوت های این دو سیستم برق اضطراری آسانسور می توان به این نکته اشاره کرد که UPS دارای عمر مفید 4 تا 5 سال است ولی عمر باتری 1 تا 2 سال است. از طرفی UPS بسیار گران تر از باتری است. البته که کیفیت شارژ و دشارژ در سیستم UPS بهتر از باتری اضطراری آسانسور است .
شرکت سرویس آسانسور باید به این نکته توجه داشته باشد که در بازدید و سرویس ماهانه آسانسور باید باتری و یا سیستم UPS مورد بازدید قرار بگیرید و تست برق اضطراری باید به صورت مجازی انجام شود روش کار به این شکل است: سرویسکار آسانسور موقع حرکت آسانسور برق اصلی آسانسور را قطع می کند تا از کارکرد و سلامت باتری اطمینان حاصل کند.
این کار فایده دیگری نیز دارد و آن هم این است که کمک می کند باتری دشارژ شود که شارژ و دشارژ شدن باتری طول عمر باتری را بهبود می بخشد و اگر این اتفاق حداقل یک ماه در ماه اتفاق نیافتد عمر مفید باتری کاهش می یابد .
در استاندارد آسانسور امروزه استفاده از این سیسم الزامی می باشد و باید شرکت بازرسی به این نکته توجه داشته باشد.
بدون شک تمامی آسانسور ها و همینطور آسانسور هیدرولیک دارای سیستم برق اضطراری هستند. تفاوت آسانسور های هیدرولیکی در این است که چون از نیروی محرکه روغن استفاده می کنند، در صورت قطع برق با نیروی بسیار کم و با استفاده از باتری اضطراری کابین آسانسور به پایین ترین طبقه منتقل می شود.
برخی سیستم ها و قطعات در آسانسور تنوعی ندارند و انتخاب آن ها به صورت روتین انجام می گیرد؛ اما برخی دیگر از این ها مانند تابلو فرمان و سیستم نجات اضطراری به سفارش مشتری وابسته هستند. در سفارش هر سیستم نجات اضطراری باید به نکات زیر توجه نمود:
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.