استفاده از لوازم آسانسور مناسب و با کیفیت، مسئله مهمی می باشد که توجه نکردن به آن ممکن است باعث به خطر افتادن جان افراد شود. لذا باید در انتخاب خود دقت کنید. در این مقاله با برخی از لوازم آسانسور ها و ساز و کار آن ها آشنا خواهید شد.
کابین، محفظه ای است که مسافر یا بار یا هر دو را در خود جای داده و حمل می کند. این محفظه از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارت اند از:
رایج ترین نوع فعال سازی ترمز ایمنی (پاراشوت)، روش فعال سازی توسط گاورنر است. هنگام افزایش سرعت کابین از سرعت تعیین شده (%۱۱۵ سرعت نامی کابین)، گاورنر، سیم بکسل متصل به پاراشوت را متوقف کرده و باعث فعال شدن ترمز ایمنی می گردد.
ضربه گیر ها در انتهای کابین و در کف چاه قرار گرفته و وزنه تعادل در مرکز ثقل آن ها نصب می شود. ارتفاع سکوی محل نصب ضربه گیرها، باید حداقل ۵۰ سانتی متر باشد تا پناه مورد نیاز در انتهای چاهک تامین شود. به طور عمده دو نوع ضربه گیر وجود دارد که یکی نوع جذب کننده انرژی (فنری یا لاستیکی) و ذیگری نوع مستهلک کننده انرژی (هیدرولیکی) است.
صفحه ای از جنس فلز است که در محل اتصال و تلاقی دو ریل از پشت با اتصال پیچ و مهره قرار می گیرد.
همان گونه که از نامش مشخص است، جهت بستن، به هم پیچیدگی تراول کابل و کنترل ارتعاشات استفاده می شود.
ریل راهنمای آسانسور، هدایت کننده و نگهدارنده آسانسور در مقابل حرکت پاندولی کابین و بار های نا متوازن است که امکان دارد بر روی کابین اعمال شود (به عنوان مثال از حرکت مسافر در داخل کابین آسانسور جلوگیری می کند.)
وزنه های تعادل و کابین توسط سیم بکسل های معلق، نگه داشته می شوند. سیم بکسل ها از یک طرف به چهار چوب کابین (یوک) و از طرف دیگر به چهار چوب وزنه تعادل متصل می گردند. این اتصال توسط قطعه ای به نام قلاب سر بکسل صورت می گیرد که شامل یک سوکت گوه ای است که همراه یک فنر مارپیچ فولادی یا ضربه گیر لاستیکی می باشد.
این قسمت سنسوری است که به منظور شناسایی پایین ترین و بالا ترین طبقه به کار می رود. این شالتر اصولا برای
مورد استفاده قرار می گیرد.
پاراشوت همان ترمز اضطراری – مکانیکی آسانسور است. تصور کنید که همه سیم بکسل های متصل به کابین پاره شده باشند؛ در این وضعیت، کابین به حالت سقوط آزاد قرار می گیرد. با افزایش سرعت حرکت کابین از حد مجاز، سیستم پاراشوت با دستور گرفتن از گاورنر سرعت، فعال شده و با انجام دادن عمل ترمز، کابین را بر روی ریل ها قفل می کند. پاراشوت ها شامل سه نوع لحظه ای (که استفاده از آن منسوخ شده)، تدریجی و غلتکی می باشند. برای کابین های تا سرعت ۰٫۶۳ متر بر ثانیه، از ترمز ایمنی لحظه ای استفاده می شود. برای کابین های با سرعت بیش از ۱ متر بر ثانیه از ترمز ایمنی تدریجی یا غلتکی استفاده می شود.
کلید قارچی، کلیدی اضطراری است که در هنگام نیاز، تمام برق آسانسور را قطع کرده و موجب از کار افتادن آسانسور و ایستادن کابین می گردد.
در میان لوازم آسانسور این قطعه همچون کلید قطع و وصلی است که بر اثر تماس مکانیکی قطعه ای دیگر مانند کابین با آن، باعث قطع یا وصل جریان در یکی از مدارها (عموما مدارهای مربوط به ایمنی آسانسور) می شود.
پریز صنعتی در چاهک آسانسور نصب می شود تا در صورت نیاز، تعمیرکار آسانسور از آن استفاده نماید.
در رابطه با روغندان باید گفت که مکانیسم روغن کاری اتوماتیک ریل ها که معمولا بر روی کفشک ها نصب می گردد، عموما تشکیل شده از یک مخزن روغن و دو فتیله که تحت تاثیر خاصیت موئینگی، روغن را از تانک کشیده و روی سطح ریل پخش می کنند، می باشد.
در هر کابین آسانسور حداقل یک درب کابین و در طبقات نیز یک درب طبقه وجود دارد. از لحاظ نوع باز و بسته شدن، درب ها به دو دسته کلی اتوماتیک و لولایی تقسیم می شوند. از نظر ساخت، درب های اتوماتیک نیز به دو دسته رو هم بازشو (تلسکوپی) و از وسط بازشو (سانترال) تقسیم می شوند. درب های اتوبوسی که به صورت لنگه های تاشو روی یکدیگر ساخته شده و مانند درب اتوبوس عمل می کنند، نوع خاصی از درب های اتوماتیک هستند که درصورت کم بودن عرض چاه، مورد استفاده قرار می گیرند. درب کابین باید مجهز به سیستم بازشوی اتوماتیک باشد. درب طبقات می تواند هم از نوع لولائی و هم از نوع بازشوی اتوماتیک، متناسب با درب کابین انتخاب شود. درب های کابین نیز شامل درب نیمه اتوماتیک و درب تمام اتوماتیک می باشند.
سنسور درب، دارای دو نوع پرده ای و نقطه ای می باشد و در ورودی درب کابین نصب شده و از بسته شده درب کابین و به حرکت درآمدن آسانسور در صورت وجود شئ یا اشخاص بین در، جلوگیری می کند. برای کنترل وزن کابین از سیستمی به نام load cell استفاده می شود این دستگاه که روی سیم بکسل و یا زیر کابین قرار می گیرد، وزن کابین را اندازه گیری کرده به تابلو فرمان اطلاع می دهد، باعث عدم حرکت کابین با وزنی بیش از ظرفیت شده و از خسارات و حوادث ناشی از آن جلوگیری می کند.
برخی از لوازم آسانسور را به شما معرفی کردیم. گروه مهندسی صنعتی غدیر آماده ارائه آسانسور های باکیفیت به شما عزیزان می باشد.