گاورنر آسانسور یکی از قطعات مهم برای تامین ایمنی آسانسور است؛ زیرا در مواقعی چون سرعت بیش از حد آسانسور و یا پارگی سیم بکسل آسانسور عملکرد گاورنر آسانسور از سقوط آن جلوگیری می کند. به طور کلی هدف از طراحی این قطعه ممانعت از سقوط کابین آسانسور می باشد. سرعت فلکه گاورنر و سرعت کابین آسانسور در زمانی که حرکت کابین آسانسور عادی است با یکدیگر برابر می باشد.
اگر به دلیل بروز خطا یا مشکل در آسانسور به صورت ناگهانی سرعت کابین افزایش یابد، قبل از رسیدن سرعت کابین به سرعت نامی ۱۱۵ درصدگاورنر سرعت حرکت را کُند می کند. این کار از طریق درگیر شدن فک ها یا گیره های پاندولی با دنده های مخصوص و ثابت داخل گاورنرانجام می گیرد.
نحوه کارگاورنر به این شکل است که هنگام افزایش بیش از حد سرعت آسانسور، گاورنراز طریق دنده ایمنی موجود بر روی کابین آسانسور و همچنین طناب گاورنر، باعث کاهش سرعت سقوط کابین و در نهایت توقف آن میشود. اگر بخواهیم جزئیات بیشتری را بررسی کنیم، به موارد زیر میرسیم.
در حالت کلی وقتی آسانسور بطور عادی در حال کار است ، سرعت خطی فلکه گاورنربا سرعت حرکت کابین آسانسور برابر است ولی اگر به هر دلیلی سرعت حرکت کابین آسانسور از سرعت تعریف شده ( مثلا ۱ متر بر ثانی ) بیشتر شود گاورنر آسانسور قبل از اینکه سرعت کابین به بیش از دو برابر یا بعبارتی قبل از اینکه به به سرعت ۱۱۵% سرعت تعریف شده برسد با درگیر شدن فکهای پاندولی با دنده های مخصوص پولی اصلی گاورنر باعث توقف اولیه کابین شده و همزمان با فعال شدن میکروسوئیچ های مخصوص فرمان قطع موتور نیز به موتور ارسال می شود تا موتور نیز از کار بایستد و همچنین سیستم پاراشوت آسانسور نیز فعال می شود و کابین آسانسور در هر جا از چاه آسانسور که باشد می ایستد.
البته لازم بذکر است که در مجموعه فلکه ته چاه آسانسور و گاورنر و همچنین یوک بالای کابین آسانسور، تعدادی میکروسوئیچ تعبیه شده است که این میکروسوئیچ جزء مدار سری استپ داخل چاه آسانسور می باشند و وظیفه آنها همانطور که اشاره شد این است که به محض افزایش سرعت آسانسور از سرعت تعیین شده، این کنتاکت ها یا میکروسوئیچ ها فعال شده و دستور قطع مدار برقی آسانسور را صادر می کنند.
اغلب گاورنر آسانسور در نزدیکی محل شاسی آسانسور ، روی بتون سقف چاه آسانسور داخل موتور خانه توسط نصابان حرفه ای نصب می شود.
گاورنر آسانسور بر روی سقف چاه و محل مورد نظر نصب شده و سیم بکسل گاورنر روی فلکه انداخته می شود و این سیم بکسل ها از دو سوراخ مخصوص در بتون سقف به سمت پایین عبور داده می شود بگونه ای که یک سر این سیم بکسل در پایین در نزدیکی کف چاه و از روی فلکه ته چاه آسانسور عبور داده شده و مجددا به سمت بالا برمی گردد و بر روی کابین آسانسور به سر دیگر سیم بکسل می رسد و با اتصال به قطعه ای بنام استراکچر بر روی یکی از شانه های یوک بالای کابین آسانسور متصل و مستحکم می شود.
برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید با ما در گروه مهندسی صنعتی غدیر در تماس باشید.